In juni 2014 liep het raamcontract tussen de Stad Brussel en vzw Cyclo ten einde. Sindsdien worden de fietsboxen niet meer beheerd. U leest het goed: niemand staat momenteel in voor het beheer van de fietsboxen op het grondgebied van de Stad Brussel. Ondertussen werden wel een aantal nieuwe fietsboxen geplaatst, maar door nalatigheid van het stadsbestuur staan deze al de hele zomer leeg.
“Fietsdiefstal is een van de belangrijkste redenen waarom mensen stoppen met fietsen. In 2013 werden er zo’n 2.500 fietsdiefstallen geregistreerd in het Brussels Gewest. Vandaag staan er meer dan 250 fietsers op de wachtlijst voor een parkeerplek in een fietsbox, maar door nalatigheid van het stadsbestuur staan er al de hele zomer een 4-tal fietsboxen leeg en worden parkeerplekken die vrijkomen niet opnieuw ingevuld”, aldus Bart Dhondt (Groen), gemeenteraadslid van de Stad Brussel en Marie Nagy (Ecolo), Fractieleider Ecolo-Groen van de Stad Brussel.
Er werden de Brusselaars 20 extra fietsboxen beloofd in 2014. Afgelopen zomer werden er daarvan 4 geplaatst, maar aangezien de overeenkomst met vzw Cyclo afliep in juni 2014 staan deze gewoon leeg. Het Stadsbestuur overwoog het beheer in privéhanden te duwen, maar dat blijkt niet van de grond gekomen te zijn. “In het beleidsakkoord van deze Rood-Blauwe meerderheid staat dat er “geëxperimenteerd zou worden met het beheer van de fietsboxen”. Dit is geen experiment, maar gewoon amateurisme”, aldus Bart Dhondt.
Dat er geïnvesteerd wordt in bijkomende fietsboxen is een absolute noodzaak volgens de Ecolo-Groen fractie van de Stad Brussel, Bart Dhondt en Marie Nagy: “Heel wat Brusselaars hebben geen fietslokaal waar ze hun fiets veilig kunnen achterlaten. Vandaag kunnen zo’n 65 Brusselaars met hun fiets terecht in een fietsbox. Een druppel op een hete plaat. Als het stadsbestuur er in slaagt om alle beloofde fietsboxen te plaatsen, dan zullen nog steeds meer dan 150 mensen op de wachtlijst staan. Er is dus meer nodig.” Daarom vragen de groenen een engagement van het Stadsbestuur om de wachtlijst weg te werken door in 2015 30 fietsboxen bij te plaatsen. “Als de beloofde fietsboxen nog dit jaar geplaatst geraken en we doen er daar in 2015 nog eens 30 bij, dan is de achterstand ingehaald”, aldus Bart Dhondt.
Op de volgende gemeenteraad van 22 september zal Bart Dhondt het Stadsbestuur interpelleren over deze nalatigheid. Bart Dhondt: “Er moet op zeer korte termijn een oplossing gevonden worden voor het beheer van de fietsboxen. Wij vragen duidelijkheid over de manier waarop het Stadsbestuur haar doelstelling om 20 nieuwe fietsboxen te plaatsen zal realiseren en een garantie dat in de begroting van 2015 de plaatsing van minstens 30 fietsboxen wordt voorzien zodanig de wachtlijst wordt weggewerkt.”