Courtois gaat all-in op Eurostadionbubbel. Teller staat op 7,8 miljoen euro.

Deze avond krijgt de soap rond het nieuwe Eurostadion alweer een nieuwe wending. Dat het Eurostadion geen gratis operatie zou zijn, zoals beloofd door Schepen Alain Courtois, was al duidelijk. Terwijl Minister Van Hengel afgelopen vrijdag verkondigde dat het Gewest geen euro meer in het stadion zou steken, doet de Stad Brussel net het tegenovergestelde. Er wordt een maatschappij opgericht voor de inrichting van het stadion en het beheer van parking C. De kostprijs hiervan is 5 miljoen euro. Die rekening wordt volledig gedragen door de Brusselse belastingbetaler.

Er is nog geen steen gelegd. Niemand kan voorspellen of het stadion er effectief komt en toch gaat Courtois all-in met geld van de belastingbetaler. De teller staat vandaag op 7,8 miljoen euro. Courtois sleurt de Stad Brussel in een financieel avontuur waarin een kat haar jongen niet kan terugvinden en met kans op een zware financiële kater.

Uit vrees dat de publieke opinie zich tegen het megalomane project keert, probeert Schepen Courtois de miljoenen euro kosten te verknippen en herpakken. Er is nooit sprake geweest van de oprichting van een maatschappij voor het beheer en inrichting van het eurostadion, met een kostenplaatje van 5 miljoen euro. Zo stapelen de verrassingen zich op. Hoeveel mogen we er nog verwachten?

Van bij het begin vragen Groen en Ecolo om de piste van de renovatie van het bestaande Koning Boudewijnstadion ernstig te onderzoeken. Als we het totale plaatje bekijken dan stellen we vast dat de verschillende overheden honderden miljoenen op tafel leggen voor het nieuwe Eurostadion. Een renovatie van het bestaande stadion zou wel eens goedkoper kunnen zijn. Metrolijnen moeten we niet verlengen. Parking C kan dienst doen als (overstap)parking en er is op de koop toe een oplossing voor de Memorial. Om nog niet te spreken van de 4 miljoen euro die de Stad Brussel tientallen jaren na elkaar zal moeten betalen aan Ghelamco-Bam.

De Ecolo-Groen fractie dient vanavond op de gemeenteraad van de Stad Brussel een amendement in om het gepoker met belastinggeld een halt toe te roepen. Zolang er geen duidelijkheid is over het totale kostenplaatje, het engagement van RSCA en de piste van de renovatie niet ernstig wordt onderzocht, is het onverantwoord te pokeren met geld van de belastingbetaler.