De groenen van de Stad Brussel staan klaar om het roer over te nemen

Wijkraden die beschikken over een eigen budget, nieuwe scholen en overal fietsstraten. Het zijn maar enkele van de 166 voorstellen waarmee de jonge, internationale en meertalige Ecolo-Groen-ploeg naar de Brusselaars trekt. De Brusselse groenen staan klaar om het roer van de stad mee in handen te nemen. Niet om kleine bijsturingen te doen en daarna over te gaan tot de orde van de dag, wel om het vastgeroeste beleid een stevige duw te geven zodat Brussel een voortrekker wordt. Een menselijke, eerlijke en gezonde stad, voor minder doen Ecolo en Groen het niet.

  • Locale Bxl-ville-3851
  • _PMB6601_web-49
  • _PMB6583_web-47
  • Brussel_ID_990761

“We staan op twee weken van de verkiezingen. Een verkiezing waar de Brusselaars een échte keuze hebben. Ofwel modderen de PS-MR verder aan. Ofwel komt er een nieuw bestuur met een groene burgemeester en zetten we koers naar een menselijker, eerlijker en gezonder Brussel”, zegt Bart Dhondt, eerste Groen-kandidaat op de lijst.

Het project: samen met de Brusselaars

Het programma van de groenen telt 166 voorstellen. Brussel moet weer ambitie tonen: het moet een stad worden met schone lucht en veilige straten. Een stad die zorgt voor haar inwoners en investeert in hun toekomst. Een stad waar de burgers echt inspraak hebben.

“Niet alleen wat we willen doen, maar de manier waarop is voor de groenen belangrijk. Wij geven duidelijke oplossingen. Of het nu gaat over vervuilde lucht, sluikstorten of overlast in de buurt. De bewoners zijn onze experten. Als ze problemen vaststellen, dan moet daar onmiddellijk een gepast antwoord op komen. We stimuleren initiatieven van onderuit en bouwen zo samen aan ons Brussel”,zegt lijsttrekker Benoit Hellings.

Zo willen de groenen via loting wijkraden oprichten die een wijkbudget krijgen en zelf beslissen waaraan ze dat zullen besteden, van extra straatvegers tot een speelplein in de buurt.

Bart Dhondt (plaats 3): “We gaan voor een gezonde stad. Dat doen we door in elke straat ofwel een fietspad aan te leggen of er een fietsstraat van te maken. We zuiveren de lucht en planten 2.000 bomen in de straten. We maken in overleg met de bewoners een netwerk van autoloze straten en pleintjes. En maken zo van Brussel een autoluwe stad”.

“We bouwen nieuwe scholen en voorzien ook een sportschool op de NEO-site. We investeren in extra begeleiding zodat de klassen kleiner kunnen en onze jongeren de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. We bouwen nieuwe sociale woningen en lanceren een renovatieplan. Zodat elke Brusselaar kan wonen in een kwaliteitsvolle woning”,vult Zoubida Jellab aan (plaats 2).

De lijst: meertalig, divers, mix van jong en ervaring

De groenen gaan met een tweetalige ploeg van 49 kandidaten naar de kiezer. Officieel 37 Franstaligen en 12 Nederlandstaligen, maar verschillende van hen zijn “half-en-half”. Niet alleen tweetalig, maar het is een internationale ploeg met maar liefst 10 kandidaten uit een andere EU-lidstaat.

Hun lijst met 49 kandidaten is waarschijnlijk de jongste, volledige lijst met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. 15 kandidaten zijn jonger dan 35 jaar. De ploeg heeft een goede mix tussen ervaring en nieuwkomers. Zo telt ze 8 mandatarissen en 41 nieuwkomers, burgers die hun engagement voor de stad willen verderzetten in het ecologisch project van Ecolo-Groen. De kandidaten komen uit alle hoeken van de stad en is een perfecte man/vrouw rits.

De samenwerking tussen Ecolo en Groen is bovendien veel meer dan het bij elkaar optellen van de twee partijprogramma’s, alle kandidaten dragen samensemble een gezamenlijk Ecolo-Groen project uit.

De campagne

De groenen trekken al sinds eind vorig jaar van deur tot deur in Brussel. Intussen kan je ook alle info over de voorstellen en de kandidaten terugvinden op de tweetalige website www.ecologroen.brussels. Naast de website, kan je de groenen ook volgen via de sociale media waar ze de kandidaten en hun voorstellen bekendmaken. De groenen hebben ook een papieren brochure gemaakt waar ze de komende twee weken nog altijd van deur tot deur mee op pad gaan om de laatste twijfelaars te overtuigen. Tenslotte is er ook het filmpje “Ik heb een stem, maar jij ook” over ons geliefde Belle-hole Brussel, dat intussen viraal ging en al meer dan 80,000 keer bekeken werd.

“Grenoble, Montréal en Amsterdam gingen ons voor. Brussel kan perfect in dit lijstje van ambitieuze steden staan. Met een groene burgemeester maken we van Brussel een menselijke, eerlijke en gezonde stad. Wij zijn er klaar voor”,besluit het lijsttrekkerstrio.

Contact:

Benoit Hellings, lijsttrekker
Zoubida Jellab, tweede plaats
Bart Dhondt, derde plaats

Hier vindt u de link naar het programma.

Hier vindt u de link naar onze brochure.

Hier vindt u de link naar ons filmpje.